Perfect fit - Memory pjena

Memory pjena – popularni naziv za široku lepezu različitih materijala

Termo-osjetljiva ili viskoelastična pjena je izdržljiv materijal na bazi poliuretana koji se proizvodi u mnogim varijacijama. Za tu pjenu koriste se popularni nazivi memory pjena i visco pjena.

Termoosjetljiva ili memory pjena ima svojstvo da reagira u dodiru s toplinom. Na nižim temperaturama je čvrsta, kruta a pod utjecajem topline ”mekša”, pokazuje elastičnost svojstvenu svim poliuretanima. Podloga od ovakve pjene zagrijava se toplinom tijela, postepeno popušta, prilagođava se i konturira. Ovo izuzetno svojstvo razlog je široke primjene termoosjetljive pjene u industriji namještaja i madraca. Kod promjene položaja tijela tijekom spavanja podloga se ponovo polako prilagođava, kao da pjena “pamti” otisak tijela. Tako je nastao popularni naziv “memory pjene”.

Osjećaj spavanja na takvoj podlozi često se opisuje kao osjećaj bestežinskog stanja! Sloj pjene neposredno zagrijan od tijela spavača mekan je i potpuno rasterećuje pritisak na osjetljivo potkožno tkivo. Okretanje uslijed neudobnog pritiska na ovoj je podlozi znatno smanjeno.

Memory pjene pravo su rješenje za probleme obamrlosti, utrnulosti i bolne ukočenosti do kojih dovodi loša površinska cirkulacija. Loša površinska cirkulacija uslijed pritiska razlog je dekubitusa, teškog medicinskog stanja koje nastupa kod pacijenata koji stalno leže. Memory pjene imaju izraziti antidekubitalni učinak i prvu su primjenu imale upravo na bolničkim krevetima.

Vrste memory pjene

Memory pjene dolaze u mnogim varijacijama i gustoćama. O gustoći memori pjene ovisi brzina kojom podloga reagira na toplinu tijela – što je gustoća veća pjena reagira sporije i ugiba se postepeno ali i kasnije otpuštanje topline je sporije i pjena “pamti” otisak tijela. Tvrdoća i gustoća memory pjene nisu direktno povezane. Gustoća može biti od 35kg/m3 do 80kg/m3 ali i najgušća pjena može biti mekana na dodir kao što i manje kvalitetne pjene manje gustoće mogu biti dosta tvrde. Veća gustoća memory pjene znači kvalitetniji i dugotrajniji proizvod.